Wehkamp: eCommerce platform
gebaseerd op microservices architectuur

Markt:           Retail, eCommerce.
Uitdaging:   Reactive eCommerce platform.
Oplossing:  Platform gebaseerd op Microservices architectuur (Lightbend).
Voordelen:  Hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en snelheid.
Website:      https://www.wehkamp.nl/

  ‘Voor de realisatie van ons volledig nieuwe eCommerce platform, waarbij reactive technologie de basis vormt voor de architectuur, is Trivento een onmisbare partner gebleken. De combinatie van verregaande technische kennis en Agile werkwijze hebben tot een toekomstbestendig fundament geleid waarmee we ook de komende jaren voorop blijven lopen.’

  Gerhard van der Bijl
  Manager Full Stack Development and Online Technologies at Wehkamp

   Achtergrond

   Met een 100% online strategie is men altijd op zoek naar software oplossingen die Wehkamp onderscheidend en klantvriendelijk maken. Digitale Customer Experience noemen we dat.

   Dit betekent altijd beschikbaar, altijd snel, altijd het juiste aanbod op de juiste manier aan verschillende klanten kunnen doen. Om dit te kunnen bereiken heeft Wehkamp besloten een nieuw eCommerce platform te ontwikkelen waarbij al deze aspecten gerealiseerd worden. De eerste toepassing van dit platform heeft geresulteerd in een nieuwe webwinkel waarmee Wehkamp zijn afzetgebied uitbreidt naar de Belgische markt.

   Uitdaging

   Wehkamp wilde voor dit platform een state of the art, klantvriendelijke, snelle, schaalbare software oplossing met een maximale beschikbaarheid, die gemaakt is voor het verwerken van streaming data op basis waarvan realtime recommendations gedaan kunnen worden. Bestaande oplossingen en paradigma’s voor de ontwikkeling van software kunnen de genoemde wensen onvoldoende vervullen. Deze requirements vereisen nieuwe generatie, gedistribueerde software oplossingen op een cloud infrastructruur.

   Oplossing

   Om aan deze wensen te kunnen voldoen is er gekozen om componenten in te zetten van het Reactive Platform van Lightbend (Akka, Scala). Dit platform is gebaseerd op een zogenaamde Microservices architectuur.

   Met het Lightbend platform (Akka, Scala) als onderdeel voor de oplossing kan technisch gegarandeerd worden dat de webwinkel altijd optimaal blijft werken, ook wanneer de toestroom van bezoekers naar de webwinkel enorm is (bijvoorbeeld bij grootschalige marketing campagnes).

   Realisatie

   Het nieuwe platform is in tweewekelijkse iteraties (sprints) gerealiseerd. Zodra functionaliteit of features gereed en getest zijn, worden deze live gezet.

   Met deze aanpak kan doorlopend nieuwe functionaliteit in gebruik genomen worden en kan Wehkamp zeer snel inspringen op nieuwe behoeftes van de klant. Bij de ‘Solden’ periode in België werd er zelfs meerdere malen per dag nieuwe functionaliteit in productie gezet!

   Het Reactive Platform van Lightbend is uitermate geschikt voor grote veranderingen in systeembelasting (op- en terugschalen op basis van aantallen bezoekers op de website). Daarmee kan optimaal en efficient gebruik worden gemaakt van de Amazon Cloud Infrastructuur (AWS). Een microservices architectuur en een reactive software stack worden gekenmerkt door een eigenschap als foutbesteding. Deze combinatie zorgt ervoor dat cruciale onderdelen van de webwinkel altijd beschikbaar zijn en altijd de gewenste performance bieden. De consument kan op deze manier altijd blijven winkelen en de producten worden op tijd geleverd.

   Voordelen

   Binnen een half jaar na de start van het project is het eerste resultaat, de Belgische webwinkel van Wehkamp, live gegaan: www.wehkamp.nl. Via deze supersnelle website kunnen klanten hun gewenste artikelen bestellen. Waar mogelijk wordt geïntegreerd met de reeds bestaande Nederlandse systemen.

   Wehkamp heeft een Lean start-up aanpak gebruikt waarbij als eerste de meest essentiële delen van de webwinkel zijn ontwikkeld en in productie genomen. Door gebruik te maken van de nieuwste responsive webtechnologieën kan de consument via diverse devices (waaronder smartphone en tablet) gemakkelijk een bestelling doen. Inmiddels hebben dan ook vele Belgische consumenten hun weg naar de nieuwe webwinkel gevonden.

   Door de Agile aanpak te combineren met Devops teams, is Wehkamp in staat om zeer flexibel nieuwe functionaliteit naar productie te brengen. Ondersteund door een Continuous Deployment pipeline kan nieuwe functionaliteit meerdere malen per dag in gebruik genomen worden, zodat Wehkamp op elk moment kan inspringen op de behoeftes van de markt. Waarbij maximale beschikbaarheid van de webwinkel gewaarborgd blijft.

   Wil je meer weten over deze case? Laat het ons weten!